ΣΧΟΛΗ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

Στη σχολή μας διδάσκονται τα ακόλουθα:

Αναπνοή

Τι είναι η διαφραγματική αναπνοή και σε τι χρησιμεύει; Ο σωστός τρόπος εισπνοής, συγκράτησης, χρησιμοποίησης και εκπνοής του αέρα κατά τη διάρκεια που ερμηνεύουμε ένα τραγούδι, μας εξασφαλίζει φωνητική υγεία, αντοχή, έλεγχο, στήριξη, αποβολή του στρες, καθαρή φωνή και σωστή τονικά απόδοση. Βοηθάει στο ζέσταμα των φωνητικών χορδών πριν τη χρήση τους.

Φωνητική τεχνική και τοποθέτηση

Στα μαθήματα φωνητικής μαθαίνουμε τον σωστό τρόπο χρησιμοποίησης και τοποθέτησης της φωνής μας, στις νότες ενός τραγουδιού, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού και κακώσεων του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Οι ασκήσεις είναι πιανιστικές και ο μαθητής καλείται να επαναλάβει φωνητικά, τη μελωδία που παίζει ο δάσκαλος στο πιάνο. Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζονται όλοι οι μύες του διαφράγματος, του στόματος και του λαιμού και γίνεται σωστή προθέρμανση.

Εκμάθηση όλων των τεχνικών

Της ψαλτικής τέχνης, του δημοτικού και έντεχνου ελληνικού τραγουδιού (warm ups, cool downs, staccatos, vocalizes, arpeggios, vibrato, glissando, slides, falsetto, head voice, vocal fry, belting, προφορά-ορθοφωνία, δεύτερη φωνή, στήριξη, αναπνοή, στάση σώματος, voice control κ.α. ), με σκοπό την καλύτερη και πιο ποιοτική απόδοση τους.

 

Ερμηνεία

Αναπόσπαστο κομμάτι στα μαθήματα φωνητικής είναι η απόδοση συναισθημάτων κατά την ερμηνεία ενός ύμνου ή τραγουδιού, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και φωνητικά. Σωστή στάση του σώματος, κίνηση, εξωτερίκευση συναισθημάτων.

Θεωρία της μουσικής (προαιρετικό ή για μουσικούς)

Διδάσκεται 1η και 2η θεωρία της μουσικής με σκοπό την εκμάθηση των νοτών, των μουσικών αξιών, του ρυθμού, την κατανόηση της μελωδικής γραμμής, των τονικοτήτων.

Ρυθμικό solfège

Ρυθμική μουσική ανάγνωση. Ο μαθητής αποδίδει φωνητικά τον ήχο της κάθε νότας. Βοηθά στην κατανόηση του τέμπο, των χρονικών αξιών, της αναγνώρισης των νοτών, στην αναπνοή.

Stage fear

Τεχνικές αποφυγής και απομάκρυνσης του άγχους του αναλογίου και της σκηνής. Μετατροπή του φόβου σε δημιουργικότητα με εύκολους χειρισμούς. 

Πρακτική εξάσκηση

Φωνητική και ερμηνευτική εξάσκηση σε συνθήκες αναλογίου ή σκηνής, σε οποιοδήποτε είδος ψαλμού ή τραγουδιού επιθυμεί ο μαθητής.

Τεχνική μικροφώνου

Ο κάθε τραγουδιστής θα πρέπει να χειρίζεται σωστά το μικρόφωνό του. Πρέπει να γνωρίζει σε ποια απόσταση να το κρατάει, τι ένταση φωνής πρέπει να χρησιμοποιήσει, πώς ακούγεται ο παραγόμενος ήχος, πώς κάνουμε οικονομία φωνής σε ένα απαιτητικό κομμάτι.